Spullen
- Een stift
- Een hamer
Nodig
- een rond plat ding, bijvoorbeeld een (papieren) bord, een rond papier of een boomstam
- een stok of ander lang ding, om als wijzer te gebruiken
- de zon
- de tijd ?
Hoedoejedat-jes
-
Stap 1 | Kies een plek
Een zonnewijzer moet op 1 vaste plek staan. Kies dus eerst uit waar je zonnewijzer gaat staan. Het moet een plek zijn waar de hele dag zon is.
-
Stap 2 | Maak de wijzer
Pak dan de ronde wijzerplaat. Hier kan je een rond stuk papier voor gebruiken, of een oud bord. Het kan ook met een boomstammetje, zoals in het voorbeeld van Kas
Maak de wijzer, door een potlood of een stokje in het midden van de wijzerplaat te plaatsen. Dat kan je doen door ‘m ergens in te prikken of hameren (even samen doen met een volwassene!). Maar je kunt ook een potlood in een stukje klei prikken, dan blijft -ie ook staan. -
Stap 3 | Strepen zetten
Wacht tot het een heel uur is. Dus bijvoorbeeld 10 uur, of 11 uur. Als het precíes 10 uur is, kijk je waar je stok een schaduw maakt. Daar zet je een streepje.
In het voorbeeld zet Kas de cijfers 10 om het schaduw-streepje, maar je kunt ook 1 goeie streep zetten in het schaduw-streepje, en daarbij het getal zetten. Dat is nauwkeuriger. -
Stap 4 | Wachten en strepen
Herhaal het zetten van het streepje op elk heel uur, dus om 11.00 uur, om 12.00 uur… etc. Zet hiervoor een alarm, zodat je het niet vergeet!
Als ze zon even niet schijnt, sla je die gewoon over, en zet je dat streepje op een andere dag. -
Stap 5 | Klaar
Je zonnewijzer is klaar!
Als de zon schijnt, kun je zien hoe laat het is. Je ziet natuurlijk vooral de hele uren, maar andere tijdstippen kun je schatten. Als de schaduw tussen 11 en 12 valt bijvoorbeeld, dan is het half 12.
Je kunt je zonnewijzer ook even weghalen, bijvoorbeeld als-ie niet tegen regen kan. Als je ‘m dan weer wilt gebruiken, kun je ‘m gewoon terugzetten op dezelfde plek.