Met ijsspecialist Carlina
Ingrediënten
- 17 gram dextrose
- 105 gram suiker
- 100 gram cacao
- 100 gram slagroom
- 390 gram volle melk
- 20 gram eigeel
- 1 vanillestokje
Nodig
- Pan
- Garde
- Vork
- Scherp mesje (vraag je ouders of een ouder iemand)
- Lepeltje
- Staafmixer
- Bakje (om het ijs in te doen)
- Snijplank
- Weegschaal (voor grammen)
Hoedoejedat-jes
-
Stap 1
Om het vanillestokje open te snijden, gebruik je een mesje. Die kunnen erg scherp zijn dus pas goed op of vraag het aan je ouders. Je snijdt het stokje over de lengte een beetje open. Dan zet je een lepel ertussen en schraap je heel de inhoud op de achterkant van de lepel. Dit stop je samen met het vanillestokje in de pan.
-
Tip
Spoel het vanillestokje om en dep het goed droog. Leg dit in de suiker en over een paar weken heb je dan zelfgemaakte vanillesuiker.
-
Stap 2
Het vanillestokje zit al in de pan. Voeg nu de melk, de room en het eigeel toe.
-
Stap 3
Meng in een kom suiker, dextrose en de cacao. Roer dit goed door met de garde, want dan krijg je geen klonten.
-
Stap 4
De melk moet je even verwarmen in een pan, let op dit kan heel warm zijn. De melk verwarm je tot 60 graden en daarna giet je heel voorzichtig de poeders erbij. Niet in 1 keer, dan lost het namelijk niet op. Roer het mengsel goed door.
-
Stap 5
Haal nu het vanillestokje eruit. Je wil niet dat dit in het ijs zit.
Zet de warme pan nu 4 uur lang in de koelkast, dan komt de smaak beter tot zijn recht. Let op de pan is warm.
-
Stap 6
Het makkelijkst is om het mengels in een ijsmachine te mengen. Als je dit niet hebt, kun je dit in een bak doen.
Neem een brede bak, daar schenk je je mengsel in. Dit zet je een uur lang in de diepvries.
-
Stap 7
Roer het mengsel goed door. Dan mag die weer een uur in de diepvries.
-
Stap 8
Nu ga je het mengsel goed mengen. Schep het ijs in de bak waarin je het gaat mixen. Ga nu blenden. Vraag hier hulp bij dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Het gaat erom dat je mengsel glad is, dus doe dit niet te lang.
-
Tip
TIP: Zet je ijscoupe van tevoren even in de vriezer. Dan blijft je ijs er mooier op staan.
-
Stap 9
Nu is je ijs klaar en kan je het reserveren.