Robèrt maakt
Spullen
- Bakplaat
- Bakpapier
- 2 mesjes
- Een slagroomspuit
- Een beslagkom
- Een deegroller
- Een mixer
- Twee latjes van ongeveer 5 mm dik (stukjes hout) voor het rollen van het deeg
- Een plankje of bord waar je het huisje op gaat maken.
Voor het maken van de mal:
- Een stift
- Een stukje plastic
- Een liniaal
- De mal
Nodig
- 190 gr bloem
- 60 gr boter
- 60 gr suiker
- 75 gr bruine basterdsuiker
- 75 gr witte basterdsuiker
- Snufje zout
- Scheutje water
- Snufje kaneel
- Snufje gemberpoeder
- Snufje kruidnagel
- Snufje nootmuskaat
- 2 gr bakpoeder
- 1/2 ei
- Spullen om je koekhuisje te versieren (bv. snoep)
- Eiwit
- Veel poedersuiker
Hoedoejedat-jes
-
Stap 1
Begin met het verzamelen van de ingrediënten voor het koekhuisje.
-
Stap 2
Pak de beslagkom. Doe de boter in de beslagkom. Daarna alle kruiden en suiker. Doe het halve ei erbij. Als allerlaatste voeg je het bloem toe. Vergeet niet om tussendoor alvast te mixen.
-
Stap 3
Nu ga je mixen tot het beslag goed kneedbaar is. Als het beslag wat droog is, kun je er een scheutje water bij doen.
-
Stap 4
Maak van het deeg een grote bal en leg het op een bordje. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Stap 5
Terwijl je wacht kun je de mal van het koekhuisje maken. Je kunt een voorbeeld gebruiken (Klik hier om een template te downloaden), maar je kan ook zelf iets bedenken. Je kunt de witte mallen gebruiken, maar als je het handig vindt kun je ze met een stift en liniaal overtrekken op plastic, dat is wat harder. Knip ze uit. Je gebruik dit straks om de juiste vormen uit te snijden.
-
Stap 6
Strooi een beetje bloem op de tafel, zodat het deeg niet aan de tafel blijft plakken. Begin met het uitrollen van het deeg. Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven aan op 175 graden om voor te verwarmen.
-
Tip 2
Wil je weten hoe je makkelijk het deeg kan uitrollen?
Bekijk hier het HOEDOEJEDAT-JE voor een tip!
-
Stap 7
Kijk of alle mallen op het deeg passen. Pak de bakplaat en leg er bakpapier op. Leg nu het deeg op de bakplaat.
-
Tip 3
Zet de temperatuur van de oven op 185 graden. Door de koude bakplaat kan de temperatuur iets naar beneden zakken. Zo verkom je een temperatuurverschil tijdens het bakken.
-
Stap 8
Zet de bakplaat 5 minuten in de oven. Na 5 minuten haal je de bakplaat weer uit de oven.
LET OP: De bakplaat is heet! Vraag je ouder of verzorger om hulp en laat de bakplaat eerst afkoelen.
-
Stap 9
Leg de malletjes op het deeg en snij de vormen eruit. Voorzichtig met het scherpe mesje! Haal de mallen er weer af. Doe het vervolgens weer op de bakplaat. Doe het deeg 10 minuten in de oven.
-
Stap 10
Om de muren en het dak van het koekhuisje aan elkaar vast te lijmen heb je een soort eetbare lijm nodig. Dit kun je maken van gepasteuriseerd eitwit en poedersuiker. Hoe meer poedersuiker je toevoegt, hoe beter het plakt!
-
Stap 11
Nu kun je het huisje in elkaar gaan zetten. Smeer wat van het plak op de randen van de koek en plak de delen van koek aan elkaar.
-
Tip 4
Voor de stevigheid kun je er een doosje inzetten. Zo kan je huisje makkelijk drogen. Zodra het huisje droog is haal je het doosje eruit en plak je het laatste stukje eraan vast.
-
Stap 12
Nu is de basis van je huisje af en kun je het huisje versieren met bijvoorbeeld snoep! Gebruik het plak om je snoep aan het huisje te plakken.
-
Stap 13
Versier het huisje tot dat jij vindt dat 'ie klaar is. Tadaaaa! Je hebt je eigen koekhuisje gemaakt!
Afleveringen
-
Aflevering
Robèrt maakt