Feestboterhammen maken

Met kunstenaar Maarten Bel

Nodig eetbare boterhammen

  • Boterhammen 
  • Beleg

    Nodig niet-eetbare boterhammen

    • Oude boterhammen 
    • Twee boeken
    • Behanglijm
    • Kwast
    • Eventueel een föhn 
    • Bord
    • Verf
    • Messen 
    • Versierspullen 
    • Lijm of lijmpistool
    • Ophanghaakjes

    Hoedoejedat-jes

    Zo maak je het

    Download stappenplan
    • Stap 1 eetbaar

      Eetbare boterham: stap 1.1

      Als eerste is handig om na te denken over het thema van je feestboterham. Je kan je boterham helemaal beleggen zoals je zelf wil, dus kies vooral voor ingrediënten die jij lekker en leuk vindt.

      Bedenk daarnaast of je een eetbare of niet-eetbare boterham wilt maken!

    • stap 1.2 maarten

      Eetbare boterham: stap 2

      Voor de eetbare feestboterhammen kan je de hele kast en koelkast leegtrekken. Pak alles wat eetbaar en vrolijk is er maar bij. Jam, pindakaas, kokosbrood, snoepjes, anijspret of hagelslag: alles kan.

      Zorg voor een lekkere plakkerige ondergrond zodat je het daarna vrolijk kan versieren. Maar let op! Less is more. Je mag best voorzichtig zijn in de hoeveelheid want dat maakt je boterham soms ook mooier. Let daarna ook op de kleine dingen, want details zijn belangrijk en kunnen je boterham feestelijk afmaken.

      Maar zelf mag je het natuurlijk ook helemaal anders doen!

    • maarten maakt 2.1 nieuw

      Niet-eetbare boterham: stap A

      Voor de niet-eetbare boterhammen gebruiken we droog brood. Het brood mag bijna zo droog zijn als een cracker. Je kan je boterham tussen twee boeken leggen zodat deze niet gaat buigen en goed droog wordt. Als je ongeveer twee dagen wacht is je boterham echt goed droog. 

    • stap 2.1 maarten

      Tip

      Wil je jouw boterhammen nog sneller laten drogen, leg je boterham dan voor het raam in het zonnetje. Kan je echt niet meer wachten? Dan kan je een föhn gebruiken.

    • stap 2.2 maarten

      Niet-eetbare boterham: stap B

      Je boterham is door het drogen al best wel stevig. Maar om hem nog steviger te maken kan je hem insmeren met behanglijm. Per kant moet je hem dan wel weer twee dagen laten drogen, anders plakt je boterham aan de ondergrond.

    • stap 2.3 maarten

      Niet-eetbare boterham: stap C

      Als je je boterham met een thema wilt beleggen ga je op zoek naar materiaal wat bij jouw thema past. Omdat de boterham niet eetbaar is kan je verf en niet-eetbare materialen gebruiken om deze te versieren. 

    • stap 2.4 maarten

      Niet-eetbare boterham: stap D

      Je kan ook je feestboterham  beleggen zonder dat je van tevoren een plan of thema hebt. Begin lekker met verven en kijk waar je uitkomt. Wees niet bang om verschillende materialen te gebruiken. Denk aan creatieve producten zoals schuursponsjes en producten met veel kleuren.

    • feestboterham stap 5

      NIET-EETBARE BOTERHAM: STAP E

      Als je niet eetbare feestboterhammen klaar zijn, zijn het echte kunstwerken. En deze moeten natuurlijk mooi op de foto. Zorg dat je een effen ondergrond hebt (liefst wit) en maak een mooie foto die je in kan sturen.

    • stap 2.5 maarten

      Niet-eetbare boterham: stap f

      Als je jouw foto hebt ingestuurd is je kunstwerk helemaal klaar. En die verdient een mooi plekje aan de muur! Pak een ophanghaakje en lijm deze vast aan de achterkant van je boterham. Dit laat je een half dagje drogen, en dan kan je ze ophangen aan de muur!

    Resultaten

    Bekijk resultaten

    Afleveringen

    Dat was lastig...

    • Hagelslag

      Hagelslag